Barman Seppe leert de stiel in Barcelona en opent cocktailbar op de Rodeberg:

“Ons project is een meerwaarde voor de regio”

“Het ging allemaal heel vlug, maar ik zie het ongelofelijk zitten.” De 20-jaar jonge Seppe Thorrez staat aan het roer van een gloednieuwe cocktail- en wijnbar op de flanken van de Rodeberg in Westouter. Met hulp van velen, maar dan vooral van zijn vader en ondernemer Christof, werd in enkele maanden tijd de bar uit de grond gestampt. Om het vak onder de knie te krijgen, ging de jongeman zelfs een intensieve cursus volgen aan de European Bartender School.
Snelheid is alles, moeten de uitbaters van de gloednieuwe cocktailbar Surprice Cocktail & Wine Bar in Westouter hebben gedacht. De nieuwe bar bevindt zich aan de achterzijde van het Surprice ijssalon in de Rodebergstraat in Westouter. Aan het roer daarvan staat Christof Thorrez (47), die ook zaakvoerder is van het gelijknamige ijsbedrijf in Houthulst. “Iedereen die meewerkte aan de opbouw van de cocktail- en wijnbar -  ik denk aan aannemers, schilders, noem maar op – heeft ongelofelijk zijn best gedaan om in twee maanden tijd tot een heel mooi resultaat te komen en dat in coronatijden, nota bene.”
Seppe, de 20-jarige zoon van Christof en diens vrouw Nancy De Gryse (45), krijgt de leiding over het concept. “Een familiebedrijf als het onze denkt niet in jaren, maar in generaties”, aldus Christof. “Er is niets mooiers voor ouders om je eigen zoon of dochter naast jou in de zaak te zien groeien. We zochten een leuke uitdaging voor onze zoon Seppe, zodat hij binnen het bedrijf zijn ding kan doen en we hem toch kunnen binden aan het ijssalon. Later kunnen we hopelijk onze dochter Febe, die momenteel nog studeert, erbij betrekken. Mensen die mij kennen weten dat ik geen ondernemer ben die puur gaat voor het geld. Het moet leuk blijven en ik wil iets opbouwen voor onze kinderen.”
Seppe spaarde kosten nog moeite om de stiel van barman onder de knie te krijgen. De jongeman trok er zelf voor naar Barcelona om er een 4 weken lange opleiding te volgen aan de European Bartender School. “Die school kent meerdere locaties – binnenkort komt er een in Brussel – en aanvankelijk was het de bedoeling om les te volgen in Amsterdam”, zegt Seppe. “Dan kon ik immers in het weekend naar huis komen om te werken. Door de pandemie ging de cursus niet door in Nederland. Het alternatief was Barcelona. Spijtig was dat niet, want ik heb mij er heel goed geamuseerd.”
De cursus, die 4 weken duurt, was niet zomaar een plezierreisje. “Elke dag legden we een test af. We leerden heel wat recepten van buiten, maar we verdiepten ons ook in de glazen en de versiering van de cocktails”, zegt Seppe. “Er waren masterclasses over verschillende dranken. Het leukste daarbij was het degustatiemoment (lacht). Op het einde van de cursus volgde een eindexamen. Daarvoor moesten we 66 recepten uit het hoofd kennen en 12 cocktails kunnen maken in 12 minuten. In het weekend waren we vrij, maar die tijd gebruikte ik om te studeren, anders was het halen van de eindmeet geen optie geweest. Het was heel zwaar, maar ik heb heel veel bijgeleerd.”
De nieuwe cocktail- en wijnbar is een van de eerste, zo niet de eerste, dergelijke horecazaak in en rond Heuvelland. “Het is een mooi lokaal verhaal geworden”, vertelt Seppe. “We betrekken er de plaatselijke wijnboeren bij, maar gebruiken ook andere streekproducten zoals vlees en kaas voor onze tapabordjes. Ook de dranken en likeuren die we voor onze cocktails gebruiken zijn veelal Belgisch.”
“Om de nieuw zaak op te starten klopten Seppe en Christof aan bij Hannes Desmedt van Wine Blend. Hannes geeft advies bij het opstarten van cocktailbars. “Mijn taak bestaat erin om cocktailrecepten te ontwikkelen en het concept van de bar mee te helpen uitdenken. We willen met de Surpricebar een uniek verhaal brengen. Zo maken we enkele van onze cocktails met ijs en sorbet van de meester-ijsbereider zelf. We starten met sorbet als basis en bouwen verder op met Belgische wijnen of ander Belgische likeuren en aperitieven. Op die manier creëren we een unieke dranksetting. Iedereen welkom om te proeven.”

De nieuwe bar is te vinden aan de Rodebergstraat 27 in Westouter. De zaak is open op vrijdag-, zaterdag-, zondag- en maandagavond en op zondagmiddag.